فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اکبری ، مهسا فرخنده، زهرا ایاغ صفحات 5-16
    سرمایه گذاری در زیرساخت ها، در حکم رکن زیربنایی و سرمایه انسانی به منزله رکن اجرایی از پیش شرط های اصلی برای کمک به کشورهای در حال توسعه، برای سرعت بخشیدن به رشد و توسعه اقتصادی، است. از سوی دیگر، رشد اقتصادی کشورها مرهون خلق ایده نو و تولید دانش در حوزه های گوناگون اقتصادی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه انسانی و زیرساخت در رشد اقتصادی با تعدیل گری شاخص های اقتصاد دانش بنیان در کشورهای درحال توسعه در بازه زمانی 2011 تا 2016 است. اطلاعات مربوط به کشورهای نمونه از گزارش های شاخص جهانی نوآوری استخراج شده است. روش برازش مدل ها در مطالعه حاضر، روش داده های تابلویی است که برای اجرای آن از نرم افزار Eviews بهره برده شده است. نتایج نشان می دهد که زیرساخت و سرمایه انسانی در رشد اقتصادی تاثیر مثبت و معنا داری دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که شاخص های اقتصاد دانش بنیان در رابطه میان زیرساخت و سرمایه انسانی با رشد اقتصادی نقش تعدیل کننده ایفا می کند.
    کلیدواژگان: زیر ساختارها، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، شاخص های اقتصاد دانش بنیان، شاخص جهانی نوآوری
  • اکرم طالبی ، محمدعلی نعمتی صفحات 17-24
    هدف از این پژوهش بررسی جایگاه راهبرد آینده نگاری مشارکتی در فرایند سیاست گذاری های نهاد دانشگاه است که به روش کیفی و از راه تحلیل محتوا انجام شده است. شرایط بسیار پیچیده عصر حاضر و تغییرات پرشتاب و فزاینده علم و فناوری، دانشگاه هایی هوشمند و پویا را می طلبد که نه فقط شیوه مواجهه با این تغییرات را بدانند، بلکه با معماری علمی آینده، جهان مطلوب خود را ترسیم کنند. درحقیقت، رهبران بسیاری از دانشگاه ها پیش از آنکه در تغییرات زیست بوم خود حل و موجب ناکارآمدی سیستم شوند، آن ها را شناخته و با تشکیل شبکه ای از ذی نفعان و به کارگیری راهبرد آینده نگاری در سیاست گذاری های این نهاد، به تدوین چشم انداز مناسب و سیاست های مدنظر آن همت گماشته اند. تدوین سیاست به شیوه مشارکتی موجب شناسایی نقاط قوت و ضعف و تهدید و فرصت هایی شده است که دانشگاه با آن ها مواجه بوده و برای دستیابی به رسالت خویش از آن ها بهره برده یا با تامل و دقت بیشتری تصمیم گیری کرده است. سیاست گذاری های اعمال شده در این شبکه به علت مشارکت ذی نفعان در اتخاذ آن ها قابلیت اجرایی دارد و سیستم دانشگاه را به سمت تضمین کیفیت هدایت می کند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، آینده نگاری مشارکتی، راهبرد اثر بخش، سیاستگذاری
  • امیر رجایی صفحات 25-34
    در کشور ایران بخش آموزش حکمرانی منسجمی ندارد؛ زیرا تصدی امور مربوط به حوزه های آموزش عمومی، آموزش عالی و آموزش پزشکی به سه وزارتخانه واگذار شده است؛ درحالی که در بسیاری از کشورهای دنیا چنین تفکیکی دیده نمی شود. همچنین در این کشورها نه فقط این حوزه ها ذیل یک وزارتخانه (وزارت آموزش) مدیریت می شوند، بلکه گاهی حوزه های دیگری نیز نظیر علوم، پژوهش، فرهنگ، ورزش، فناوری، توسعه منابع انسانی، کارآموزی، دین، و جوانان زیرنظر این وزارتخانه قرار دارند؛ بنابراین هدف از مطالعه کنونی بررسی این نکته است که وضعیت حکمرانی بخش آموزش از منظر نظام ارتباطی آن در کشور ما و دیگر کشورهای جهان (زیرنظام های بخش آموزش و ارتباط آن با سایر بخش ها) چگونه است. بدین منظور با روش تطبیقی، نظام آموزش در برخی از کشورهای جهان از منظر نظام ارتباطی آن بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که در بسیاری از این کشورها، بخش آموزش حکمرانی منسجمی داشت و با برخی دیگر از حوزه ها هم افزایی نیز داشت؛ درحالی که در کشور ما این چنین نیست. در پایان پیشنهادهایی درمورد بهره مندی کشور از مزایای حکمرانی یکپارچه در بخش آموزش و نیز از تجمیع حوزه آموزش با سایر حوزه های هم افزا ارائه شد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی آموزش، نظام ارتباطی آموزش
  • روح الله ابوجعفری، سیدمحمدحسین شجاعی، مجتبی نصراللهی نسب * صفحات 35-42

    حکمرانی روش اعمال قدرت برای رسیدن به اهداف جامعه است، به گونه ای که همه کنشگران در آن دخیل اند. برای رسیدن به اهداف، تبیین وضعیت موجود و مسیرهای بهینه دستیابی به آن ها اهمیت بسیاری دارد. اگر جامعه ای نداند که در چه جایگاهی قرار دارد و موقعیت آن در جامعه جهانی و در مقایسه با سایر جوامع چگونه است، همچون رهروی که با چشمان بسته درحال حرکت است، به مقصد نخواهد رسید. در این مقاله، ابتدا نقش و جایگاه نظام های آماری و چارچوب های مفهومی در حکمرانی بررسی شده است. سپس، با استفاده از روش مطالعه موردی، وضعیت نظام های آماری ایران در سه حوزه از قلمرو اقتصاد فناوری و نوآوری کشور بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که طراحی چارچوب های مفهومی، نظام آماری و شاخص گذاری برای سیاستگذاری در ابتدای فرایند حکمرانی و برای رصد و پایش سیاست ها در ادامه این فرایند مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، نظام آماری، حکمرانی، چارچوب مفهومی، فناوری
  • زینب سعادتی ، محمدجعفر تارخ صفحات 43-56
    در دنیای کسب وکار و عصر دانایی، هوشمندی یکی از الزامات انکارناپذیر برای اغلب سازمان ها است تا بتوانند از راه افزایش دانش و خلق آگاهی بر قابلیت هایشان بیفزایند و خود را برای سازگاری با تغییرات و تحولات محیط آماده کنند. هوشمندی کسب وکار، مجموعه توانایی ها، فناوری ها، ابزارها و راهکارهایی است که به درک بهتر از شرایط کسب وکار و سازگاری با آن کمک می کند. داده کاوی درحکم ابزار قدرتمند هوش کسب و کار برای کشف دانش شناخته شده، اما هنوز کاملا با آن یک پارچه نشده است. با توجه به بررسی ادبیات موضوع، رویکردی جامع و کاملی که همه ابعاد هوش کسب و کار را دربر گیرد کمتر یافت شده است. هدف از این مطالعه بررسی رویکردی تلفیقی است که با مرور مدل های معتبر و ارزیابی شده به دست آمده است و در آن به ابعاد گوناگون مطرح شده در موضوع هوشمندی کسب وکار، ازجمله پیاده سازی مقرون به صرفه ، به کارگیری موثر و ارزیابی سیستم پرداخته شده است. در فاز پیاده سازی، استفاده از عامل های هوشمند و زبان داده کاوی کسب و کارگرا مطرح شده است. در فاز به کارگیری فرایند، به اشتراک گذاری دانش میان متخصصان و مدیران سازمان و در فاز آخر نیز ارزیابی سیستم ها مطرح شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوشمندی کسب و کار، هوش تجاری، داده کاوی، سیستم های چند عامله
  • آرمان فاطمی، مهدی کیامهر صفحات 57-64
    صنعت تولید گوشی های همراه جزو صنایع با فناوری بالا در بخش کالاهای مصرفی الکترونیک است، اما طی دهه گذشته با افول شرکت های صاحب توانمندی های فناورانه بالا و ظهور تولیدکنندگان جدید مواجه بوده ایم. در این مقاله برای بررسی دلایل این افول و ظهور از مدل مفهومی کریستینسن بهره گرفته شده است. بدین منظور، در این مقاله تاثیر تغییرات بر سطح کارایی فناوری دستگاه ها و تاثیر آن در رضایت مشتریان، که از عوامل تعیین کننده قدرت رقابت اند، بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تاثیر سطح کارایی دستگاه های هوشمند در رضایت مشتریان پس از سال 2011 رفته رفته کاهش یافته و به همین ترتیب، زمینه برای ظهور مزیت های رقابتی جدید فراهم شده است. به علاوه نتایج این بررسی نشان می دهد که با خارج کردن اثر برند، در شرایط مازاد کارایی، شرکت هایی که یکپارچگی کمتری را انتخاب کرده بودند توانسته اند عملکرد بهتری در رضایت مشتری داشته باشند. الزامات این تحقیق برای ادبیات مدیریت نوآوری و کاربردهای مدیریتی آن در بخش نتیجه گیری مقاله بحث شده است.
    کلیدواژگان: تلفن های هوشمند، کارایی فناوری، رضایت مشتریان، مدیریت نوآوری
  • سید امیرحسین طیبی ابوالحسنی ، شاهین روحانی راد صفحات 65-77
    در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل روایتی، به بررسی شیوه کسب وکار پنج شرکت بین المللی نفت و گاز (شورون، اکسون موبیل، شل، بی پی و توتال) پرداخته شده است؛ شرکت هایی که توانسته اند به سیاست های توان داخلی کشورهای درحال توسعه تولیدکننده نفت و گاز (نیجریه، آنگولا، ونزوئلا، قزاقستان، برزیل، یمن و اندونزی) ، در طی سال های 2000 تا 2012، متناسب با نیاز آن ها پاسخ دهند. این فعالیت ها شامل تدوین راهبرد هایی بر اساس توان داخل است که از طریق برنامه ها و ابتکارات توسعه ای به منظور استفاده از تامین کنندگان و نیروی کار کشور میزبان اجرا می شود. این قبیل فعالیت ها و روایت ها، با هدف برقراری ارتباط، به منظور انعکاس ضمنی زمینه ای است که بتوان در آن اثربخشی سیاست های توانمندی در توسعه اقتصادی را قابل سنجش کرد. در کنار توجه به ادبیات گسترده این حوزه، با مقایسه این فعالیت ها در بین اقدامات انجام شده در پنج شرکت بین المللی نفت و گاز، چهار راهبرد که به توجیه شیوه کسب وکار شرکت های بین المللی نفت و گاز می پردازند تعیین و تجزیه و تحلیل شدند: 1. مشارکت مستقیم برای بازنگری در الزامات توان داخل مدنظر دولت ها؛ 2. چارچوب انطباق قانونی؛ 3. کسب وکار با هدف دنبال کردن راهبرد هایی با توان داخل؛ 4. ابتکارات و فعالیت های مسئولیت اجتماعی مشارکتی. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر پیامدهای سیاستی بر توسعه توان داخلی در کشورهای درحال توسعه تولیدکننده نفت است.
    کلیدواژگان: سیاست های توان داخل، شیوه های کسب و کار، شرکت های بین المللی نفت و گاز، کشورهای درحال توسعه تولیدکننده نفت
|
  • Mohsen Akbari, Mahsa Farkhonde, Zahra Ayagh Pages 5-16
    Investing in infrastructure as a pillar of substructure and human capital as a pillar of implementation is a prerequisite for helping developing countries to accelerate economic growth and development. On the other hand, economic growth is due to the creation of new ideas and knowledge generation in various economic fields. The purpose of this study is to investigate the impact of human capital and infrastructure on economic growth by modifying the knowledge- based economy indexes in developing countries during the period 2011-2016. Data about the selected sample countries has been extracted from the Global Innovation Index reports. The method of fitting the models in the present study is the panel data method. This method is used by applying Eviews software. The results show that infrastructure and human capital have a positive and significant effect on economic growth. The results also indicate that the knowledge- based economy indexes play a moderating role in the relationship between infrastructure and human capital with economic growth.
    Keywords: Infrastructure, Human Capital, Economic Growth, Knowledge Management Process Capabilities, Global Innovation Index
  • Akram Talebi, Muhammad Ali Nemati Pages 17-24
    The purpose of the present study is to investigate the position of collaborative foresight strategy in policy making procedure of universities. This is a qualitative research carried out through content analysis. Rapid and increasing changes in science and technology, at the very sophisticated conditions of the present age, may require smart universities that not only know how to face the aforementioned changes, but also are capable of drawing the desired world through future scientific architecture .Indeed, today, university leaders may identify ecosystem changes prior to system involvement and inefficiency, and seek for proper perspectives and considered policies by designing stakeholder network and employing collaborative foresight strategy for policy making. Collaborative policy making may lead to identification of strengths, weaknesses, threats, and opportunities the university may encounter and enjoy for mission completion or more thoughtful
    decision making. Due to stakeholders’ collaboration, the adopted policies are applicable leading university system toward ensured quality.
    Keywords: Foresight, Collaborative Foresight, Effective Governance, Policy Making
  • Amir Rajaee Pages 25-34
    In our country, education has no coherent governance. Because the affairs of the field of general education, higher education, and medical education are assigned to three different ministries/departments, while there is no such division in many countries of the world. In addition, in these countries not only these areas are managed by one ministry/department (ministry/department of education), but also other the affairs of areas such as science, research, culture, sports, technology, human resource development, internship, religion, and youth are managed by this single ministry (or department). Therefore, the purpose of the present study is to examine the state of governance of the education sector in terms of its communication system in our country and other countries of the world (the sub-system(s) of education and its relationship with other sectors). For this purpose, the comparative method of educational system in some countries of the world was examined from the perspective of its communication system. The results indicated that in many of these countries, the education sector has a coherent and co-ordinated governance with some other areas, while this is not the case in our country. At the end, some suggestions for the benefit of the country were presented with the benefits of integrated governance in the education sector as well as the integration of the field of education with other areas of cooperation.
    Keywords: Governance, Education Governance, Communication System of Education
  • Rouhollah Aboojafari, Mohammad Hossain Shojaei, Mojtaba Nasrollahi Pages 35-42

    Governance is the method of implementing power to achieve the goals of society, in which all actors are involved. To achieve the goals, it is important to explain the status of the situation and the optimal ways to reach them. If a society does not know where its position is and its proportion in global society and in comparison with other societies, it will not be destined as a closed-minded approach. This article first examines the role and position of statistical systems and conceptual frameworks in governance. Then, it uses a case study method to study the status of Iran's statistical systems in three areas of the economy of technology and innovation in the country. The results indicate the neglect of the statistical system and indexation for policy in the early stages of the governance process and for monitoring and monitoring the policies in the process.

    Keywords: Policy, Statistical System, Governance, Conceptual Framework, Technology
  • Zeinab Saadati, Mohammad Jafar Tarokh Pages 43-56
    In the business world and knowledge age, intelligence is one of the undeniable requirements for most organizations so that they can increase their capabilities by increasing deploying knowledge and awareness, and prepare themselves to adapt to changes and environment. Business intelligence is a set of abilities, technologies, tools and solutions that help you better understand business conditions and adapt to it. Data mining is known as a powerful business intelligence tool for discovery, but has not yet fully integrated with it. in the literature, less found a comprehensive and complete approach embracing all aspects of business intelligence. The purpose of this study is to examine the integrated approach that has been reviewed by validated and evaluated models and addresses various aspects of business intelligence, including cost-effective implementation, effective application and system evaluation. It has bees introduced the use of intelligent agents and usiness process data-mining languages In the implementation phase, process of sharing knowledge between the organization's specialists and managers in application phase, and the evaluation of systems in the last phase.
    Keywords: Knowledge Management, Business Intelligence, Data mining, Multi Agent Systems
  • Arman Fatemi, Mehdi Kiamehr Pages 57-64
    In this research we have studied the changes in the technology performance in the smartphone industry, and by using theoretical models in technology management literature, we have compared this performance with coustomer’s required level of performance. The study shows that after 2011, the level of customer satisfactions depends less on the technology performanceand more on the price. This observation is consistent with Christiensen’s suggested model for technology performance, in which after a certain point technology’s performance surpasses the customer’s need.
    Keywords: Smartphone, Technology Efficiency, Customer Satisfaction, Innovation Management, Latecomer Firms
  • Amirhossein Tayebi Abolhasani, Shahin Rouhani Rad Pages 65-77
    This paper uses narrative analysis to critically examine the business practicesused by five international oil and gas companies (IOCs) (Chevron, ExxonMobil, Shell, BP and Total) to respond to local content policies in petroleum-producing developing countries (Nigeria, Angola, Venezuela, Kazakhstan, Brazil, Indonesia, Yemen and Indonesia) during the period 2000 –2012. The business practices include the formulation of local content strategies that are implemented through programmes and initiatives aimed at developing and using host country suppliers and workforce. Such practices and the narratives used to communicate the mimplicitly reflect the context in which the effectiveness of local content policieson economic development can be assessed. By comparing and contrasting the narratives across the five IOCs in relation to the wider literature, four emergent narrative strategies justifying the business practices of IOCs are identified and discussed. They include: (1) direct engagement to renegotiate local content requirements with governments, (2) legal compliance framework, (3) the business case for local content strategies, and (4) corporate social responsibility (CSR) initiatives. The conclusion considers the policy implications of these findings for local content development in petroleum-producing developing countries.
    Keywords: Local Content Policy, IOC Business Practices, Petroleum-Producing Developing Countries